Overblog
Edit post Seguir este blog Administration + Create my blog
El polvorín

Acte en memòria i desgreuge de les víctimes del franquisme soterrades a les fosses comunes del Cementiri general de València

10 Marzo 2011 , Escrito por El polvorín Etiquetado en #Politica

Exhumacions judicials de les fosses comunes. No al monòlit als feixistes sobre la fossa comuna de la Secció 7ª Dreta

Acte en memòria i desgreuge de les víctimes del franquisme soterrades a les fosses comunes del Cementiri general de València


Se celebrarà el diumenge 17 d’abril de 2011 a les 12 hores. Porta principal del Cementiri General de València. CATALÀ/CASTELLANO

Català/Castellano

Adhesions: envieu un correu a forumperlamemoria@nodo50.org

Diumenge 17 d’abril de 2011 a les 12 hores. Porta principal del Cementeri general de València

Autor del dibuix Antoni Miró

Manifest:

Exhumacions judicials de les fosses comunes

No al monòlit als feixistes sobre la fossa comuna

Setanta cinc anys després del colp feixista que va desencadenar un dels periodes de major repressió en la història d’Europa durant el segle XX, el qual projectà i portà a terme el sistemàtic genocidi de desenes de milers de persones, asistim a l’enèsima intentona d’esborrar del passat i condemnar a la desmemòria tants fets i tants noms que continuen esperant la seua reparació.

Ara –i ja des de fa algun temps- en forma d’exhumacions sospitosament apresurades, irregulars, els objectius útims de les quals no és difícil separar d’algunes immediates conseqüències, per exemple, la mercantilització dels seus resultats o, encara pitjor, la destrucció de proves que comporta l’indiscriminat saqueig de molts dels fossars presents al mapa dels horrors.

No s’hi ha considerat suficient destruir documentació. En aquest vast pla d’instal•lar definitivament l’amnèsia col•lectiva hom va directament als espais físics que ens parlen de tot allò que no pot restar impune.

És evident que són necessàries les exhumacions però és clar també que n’hi ha certs protocols –que marca una legalitat que alhora es voreja- d’obligat compliment: presència judicial, intervenció forense, pesquisa policial.

La indefensió de les víctimes, la llarga negació dels seus drets perllongats en la marginació dels seus familiars a una investigació que desvetlle la veritat i repare mínimament l’exclusió històrica, la cada vegada més sòlida ocultació i manipulació de la memòria, són assumptes massa presents com per a no lluitar i exigir tot just el contrari.

I, en mig de tot açò, la burla de símbols com ara el monòlit del Cementiri General de València, insultantment erigit per a soterrar, encara més, els morts. Una nova arma de destrucció masiva amb la qual el pensament monolític ens continua recordant a aquells que, victoriosos fa més de setanta anys, ens segueixen ordenant, en tots els sentits.

Per tot això, els i les sotasignants d’aquest manifest exigim:

-  La retirada immediata del monòlit de la vergonya.

-  L’anulació de la Llei d’Amnistia de 1977 i de la Llei de Memòria Històrica de 2007, autèntics decrets de punt final, orientats a l’anulació de responsabilitats en el genocidi i al control dels tribunals de Justícia, impossibilitant qualsevol investigació real al voltant de les víctimes i els seus botxins.

-  Exhumacions judicials dels fossars.

Veritat, Justícia i Reparació


Castellano

Exhumaciones judiciales de las fosas comunes

No al monolito a los fascistas sobre la fosa común

Setenta y cinco años después del golpe fascista que desencadenó uno de los períodos de mayor represión en la historia de Europa durante el siglo XX, y que proyectó y llevó a cabo el sistemático genocidio de decenas de miles de personas, asistimos al enésimo intento de borrar del pasado y condenar a la desmemoria tantos hechos y tantos nombres que siguen esperando su reparación.

Ahora –y ya desde hace algún tiempo- en forma de exhumaciones sospechosamente apresuradas, irregulares, de cuyos objetivos últimos no es difícil separar algunas inmediatas consecuencias, por ejemplo, la mercantilización de sus resultados o, aún peor, la destrucción de pruebas que conlleva el indiscriminado saqueo de muchas de las fosas que salpican el mapa de los horrores.

No se ha considerado suficiente destruir documentación. En este vasto plan de instalar definitivamente la amnesia colectiva se va directamente a los espacios físicos que nos hablan de todo aquello que no puede quedar impune.

Claro que son necesarias las exhumaciones, pero es claro también que hay ciertos protocolos –que marca una legalidad que ahora se soslaya- de obligado cumplimiento: presencia judicial, intervención forense, pesquisa policial.

La indefensión de las víctimas, la larga negación de sus derechos prolongados en la marginación de sus familiares a una investigación que desvele la verdad y repare mínimamente la exclusión histórica, la cada vez más sólida ocultación y manipulación de la memoria, son asuntos demasiado presentes como para no luchar y exigir justo lo contrario.

Y, en medio de todo ello, la burla de símbolos como el monolito del Cementerio General de Valencia, insultantemente erguido para enterrar, más si cabe, a los muertos. Una nueva arma de destrucción masiva con la que el pensamiento monolítico nos sigue recordando a quienes, victoriosos hace más de setenta años, nos siguen ordenando, en todos los sentidos.

Por todo ello, los y las firmantes de este manifiesto exigimos:

-  La retirada inmediata del monolito de la vergüenza.

-  La anulación de la Ley de Amnistía de 1977 y de la Ley de Memoria Histórica de 2007, auténticos decretos de punto final, orientados a la anulación de responsabilidades en el genocidio y al control de los tribunales de Justicia, imposibilitando cualquier investigación real sobre las víctimas y sus verdugos.

-  Exhumaciones judiciales de las fosas.

Verdad, Justicia y Reparación.


ENTITATS I PERSONES SIGNANTS: Fòrum per la Memòria del País Valencià; Centre Social Terra; Maulets; Alerta Solidària, CNT-AIT València; Coordinadora Obrera Sindical l’Horta (COS); Societat Coral El Micalet; CGT; Comissió de la Dignitat de València i Catalunya; Esquerra Republicana del País Valencià; Partit Socialista d’Alliberament Nacional dels Països Catalans (PSAN); Esquerra Anticapitalista; CNT-AIT Sagunt; Col·lectiu Antifeixista de València; Marta Raquel Zabaleta (D.Phil. Sussex Univeristy I.D.S.), economista, poeta y escritora; Enrique Fornes Angeles. Abogado; Henry Ettinghausen, professor Emèrit d’Estudis Hispànics de la Universitat de Southampton. Creu de Sant Jordi al 2003; Jaume Perez Montaner, poeta i assagista; Francisco Redondo Benito de Valle, Ingeniero Agrónomo jubilado; Associació Memòria de Mallorca; Juan Riquelme Pujol, hijo de exiliados y Editor; Revista Literaria BABEL, Caracas, Venezuela; Paco Guardeño Sáez; Pedro Luis Angosto, Doctor en Historia; Línea36, Contrainformación y música en red; Miguel Angel Giménez, Educador; Arturo del Villar; Colectivo Republicano Tercer Milenio; Anna Monjo Omedes, Editoria; Icaria Editorial, Barcelona; Joan Soriano, Sueca; Associació Sabadell per la República;

 

 

Compartir este post

Repost0
Para estar informado de los últimos artículos, suscríbase:

Comentar este post